Varo isokulkuekehrääjän toukkaa!

Nyt täällä etelä-Espanjassa alkaa olla käsillä aika, jolloin maastossa – varsinkin mäntyjäThaumetopea.pityocampa.01 kasvavilla paikoilla – voi nähdä mielenkiintoisesti letkassa kulkevia toukkien kulkueita, jotka kiemurtelevat pörröisinä nauhoina maata pitkin. Huippuaika kulkueille on helmi-huhtikuussa, kun toukat lähtevät liikkeelle ja hakeutuvat toistensa seuraan. Nämä karvaiset toukat ovat erään alueelle tyypillisen yöperhosen isokulkuekehrääjän (thaumetopoea pityocampa) toukkavaiheita. Ne ovat yleisen mielenkiinnon kohteena kahdestakin syystä: ne aiheuttavat tuhoja mäntymetsissä ja aiheuttavat kiusallisia oireita esiintyvyysalueensa ihmisille ja eläimille. Niiden männyille aiheuttamat vauriot ovat kuitenkin vähäisempiä kuin niiden ihmisille ja varsinkin koirille aiheuttama terveysriski. Riski on suurinta pienille lapsille ja koirille, koska lapset saattavat epähuomiossa tarttua kiinni kiinnostavan näköiseen “karvakäärmeeseen” ja koirat taas joskus erehtyvät puraisemaan tai jopa syömään toukkia tai jopa osan toukkaletkasta.

Isokulkuekehrääjän toukat puolustautuvat monien muiden hyönteisten, eläimien ja kasvien tavoin Imagen al microscopio óptico de un pelo urticante (x40). Con microscopía electrónica se puede observar su forma arponada que les permite clavarse en la piel y en las mucosas.“polttamalla” vihollisiaan. Tällä toukalla puolustautumismekanismi on sen ruumista peittävissä poltinkarvoissa ja niiden pienissä kärkiosissa. Poltinkarvat ovat teräviä ja niissä on harppuunamaisia väkäsiä, joiden avulla ne pystyvät sekä tarttumaan erilaisiin ihmisenkin kudoksiin (kuten ihoon, silmän sidekalvoon ja alempien hengitysteiden kuten keuhkoputkien limakalvoon) että läpäisemään nämä kudokset aiheuttaen syvempiä ja pidempiaikaisia reaktioita.

Toukkien aiheuttamat oireet syntyvät kosketuksesta polttiaiskarvoihin. Tämä voi aiheutua luonnollisestikin ihon jouduttua kosketukseen toukan kanssa esimerkiksi, kun toukkaa kosketetaan Erupción papulosa eritematosa en la cara anterior de la muñeca y la palmaepähuomiossa kädellä tai toukka koskettaa niskaa tai muuta kehon osaa esimerkiksi kuljettaessa toukkien majapaikkanaan pitämien mäntyjen alitse. Polttiaiskarvakosketuksen voi saada kuitenkin myös huomaamattaan. Tämän yöperhosen toukkavaiheita on useita ja varsinkin kolmen viimeisen toukkavaiheen aikana pienimmät poltinkarvat katkeavat ja irtoavat helposti ja suuresta toukkayhteisöstä saattaa ilmavirtausten mukana levitä merkittävä määrä poltinkarvoja laajallekin alueelle ympäristöön, jolloin alueella oleskelevat ihmiset voivat saada niitä iholleen, silmiinsä ja hengitysteihinsä ja saada niistä oireita. Toukat pystyvät myös puolustautumaan aktiivisesti irrottamalla pieniä poltinkarvojaan tullessaan häirityksi. Myös toukkien valkeita “kudottuja” pesämuodostelmia männyissä täytyy varoa koskettamasta, samoin niiden koteloita.

Poltinkarvojen aiheuttamat oireet syntyvät kolmella eri mekanismilla: 1) mekaanisen ärsytyksen kautta, 2) karvoissa olevien toksisten yhdisteiden (histamiinia vapauttavia aineita) vaikutuksesta OLYMPUS DIGITAL CAMERAsekä 3) IgE –välitteisen allergisen yliherkkyysreaktion välityksellä (kuten myös esim. siitepöly- ja ruoka-aineallergiassa). Allerginen reaktio on usein ns. välitön reaktio eli oireet alkavat nopeasti (minuuteissa, joskus jopa nopeammin) ja toistuvassa altistuksessa allerginen reaktio saattaa voimistua ja vaikeutua altistumiskertojen myötä. Aikuiselle ihmiselle poltinkarvojen aiheuttamat reaktiot ovat harvoin hengenvaarallisia, mutta ne voivat olla voimakkuudeltaan vahvojakin aiheuttaen kiusallisia oireita ja kestää pitkäänkin. Sen sijaan pienille lapsille ja lemmikkieläimille aiheutuneet oireet ovat usein voimakkaampia ja joskus henkeäkin uhkaavia.

Polttiaiskarvakosketuksen seurauksena voi syntyä erilaisia iho-oireita, joille on tyypillistä hyvin voimakas kutina (kontaktiurtikariaa eli kosketuskohtaan ja ympäristöön nousevaa nokkosrokkoa, papulaarista/vesikulaaristaErupción papulosa eritematosa en la cintura dermatiittia eli näppylöitä/vesikelloja aiheuttavaa ihotulehdusta). Lisäksi voi esiintyä silmien sidekalvoreaktioita (intensiivistäkin kutinaa, silmäluomien turpoamista ja veden vuotamista) ja hengitystieoUrticaria de contacto intensa, con angioedema asociado, en la cara y el cuelloireita (yskää, liman-eritystä). Nämä oireet voivat kestää viikkojenkin ajan altistumisen jälkeen, erityisen tyypillistä on iho-oireiden pitkittyminen. Joskus harvemmin reaktio voi ilmetä vaarallisena vaikea-asteisenakin anafylaktisena allergisena reaktiona, jolloin edellä mainittujen oireiden lisäksi voi esiintyä mm. voimakasta verenpaineen laskua, turvotusta kehon eri osissa, hengitysteiden turpoamista ja siitä johtuvaa hengitysvaikeutta ja laaja-alaista ihoreaktiota. Jos toukkia joutuu suuhun tai ruuansulatuselimistöön kuten joskus esimerkiksi koirien kanssa voi käydä, seurauksena voi olla suun limakalvojen nekroosia eli kuoliota ja pahimmillaan mahalaukun ja suoliston alueella nekroosi voi johtaa kuolemaan.

Tärkein tapa välttää isokulkuekehrääjän toukan aiheuttamia oireita on luonnollisesti välttää kosketusta niihin ja toissijaisesti välttää oleskelua/ liikuskelua niiden suosimilla alueilla suurimman esiintyvyyden aikaan. Mutta mitä tehdä, jos kontaktia on päässyt tapahtumaan ja oireita alkaa ilmetä?

Polttiaiskarvat ovat hyvin pieniä ja niitä on lähes mahdotonta poistaa iholta saati hengitysteistä. Iho-oireiden osalta huuhtelu vedellä voi poistaa polttiaiskarvoja ja lievittää oireita. Iho-oireita ja lievempiä hengitystieoireita hoidetaan suun kautta otettavilla antihistamiineilla sekä paikallisesti annosteltavilla allergian hoitoon tarkoitetuilla valmisteilla (nenäsuihkeet, silmätipat). Iho-oireisiin voi saada helpotusta kortisonia sisältävistä voiteista tai esim. erilaisiin hyönteisenpistoreaktioihin tarkoitetusta Fenistil -voiteesta. Voimakkaammat reaktiot sekä iholla että hengitysteissä voivat vaatia tabletteina otettua kortisonihoitoa ja hoidon aloittamista lihakseen annettavalla kortisonilla. Mikäli reaktio laajenee rajuksi anafylaktiseksi oireiluksi, hengitys käy vaikeaksi, ilmenee ihon laaja-alaista turvotusta, oireisto vaikeutuu enenevästi tai kyseessä on pieni lapsi, on syytä hakeutua nopeasti sairaalan tai lääkärikeskuksen ensiapuun ja tarvittaessa sairaalahoitoon.

Leave a Reply