Laskimotukos

Täällä Aurinkorannikolla yleislääkärinä työskennellessä törmää melko usein tilanteeseen, jossa mietitään laskimotukoksen mahdollisuutta. Pohkeessa on kipua, toinen sääri ja nilkka ovat turvoksissa tai hengästyttää kummallisesti (samalla tavalla kuin ystävättärellä joka oli saanut keuhkoveritulpan pohkeen laskimotukoksen seurauksena). Näitä mietitään ja kyllähän se huolestuttaakin. Toki nyt kun on tultu Suomen talvesta todella hyviin kpohjekipuävelykeleihin ja -maastoihin, niin liikunnan määrä on kasvanut kovasti ja rasitus alaraajoille on kasvanut samaa tahtia. Se voisi selittää oireita. Ehkä Mijasin rinteellä kävellessä myös tuo turvonneen jalan nilkkakin vähän pyörähti kiven päälle astuessa ja onhan nilkkanivelessä todettu kulumaakin. Ja hengästymistä on ollut ennenkin, voi olla, että kunto on vain päässyt huonoksi, kun alkutalvena ei päässyt ilmojen puolesta juuri ulkoilemaan. Toisaalta sitten taas se lentokin Malagaan oli 2vk sitten ja oireet alkoivat sen jälkeen. Asia mietityttää, koska laskimotukoksesta aina puhutaan, vaikka oireille monta hyvää vähemmän vakavaa selitystä onkin olemassa.

Tässä Suomen Lääkäriliiton julkaiseman Potilaan Lääkärilehden artikkelissa kerrotaan perusasioita laskimotukoksesta, sen aiheuttamista oireista, sille altistavista tekijöistä ja toteamisesta sekä hoidosta.

Minulla on käytössäni oheisessa artikkelissakin mainittu D-dimeeritesti, jonka saan tehtyä verinäytteestä koti- ja hotellikäynneilläd-dimer-test ja vastaus saadaan muutaman minuutin kuluessa ja negatiivisen tuloksen saatuamme voidaan laskimotukos pitää poissuljettuna. Jos testi näyttää positiivista tulosta, tilanne varmistetaan ultraäänitutkimuksella tai laskimoiden varjoainekuvauksella jossakin paikallisessa kuvantamisklinikassa tai sairaalassa. Tarvittaessa keuhkoveritulppaepäilyssä jatkotutkimukset tehdään päivystyksellisesti jonkin paikallisen sairaalan ensiavun kautta (Costa del Solin julkinen sairaala Marbellassa tai yksityissairaalat Xanit Benalmádenassa tai Quirón Marbellassa).

Leave a Reply