Myrkylliset hämähäkit ja skorpionit Espanjassa

Espanjassa esiintyvät hämähäkki- ja skorpionilajit eivät ole huippuvaarallisia eli todellista hengenvaaraa niiden puremasta/ pistosta ei käytännössä ole perusterveelle aikuiselle ihmiselle. Espanjassakin on kuitenkin joitakin lajeja, joiden purema tai pisto voi aiheuttaa hyvinkin kivuliaita pistokohtaan ja sen ympäristöön ilmeneviä ihoreaktioita, harvemmin myös yleisoireita. Lähes aina purema- ja pistotilanteista ja sen aiheuttamista oireista selvitään kotikonstein, varsinkin jos kyseessä ei ole aivan pieni lapsi tai iäkäs ihminen. Jos pureman jälkeen esiintyy vakavampia yleisoireita, on syytä hakeutua lääkäriin ja mahdollisuuksien mukaan tappaa pureman aiheuttanut hämähäkki ja viedä se mukanaan lääkäriin lajitunnistusta varten.

Seuraavassa lyhyessä tekstissä mainitaan muutama Espanjassa tavattava myrkyllinen hämähäkki ja skorpioni ja yleisluontoisia ohjeita miten menetellä, jos joku niistä puree tai pistää.

Hämähäkit

Araña marrón (tai araña del violín, lat. Loxosceles rufescens) –hämäkin puremaa pidetään Espanjan hämähäkeistä kaikkein vaarallisimpana, joskin vakaviksi osoittautuvia puremia on lähinnä lapsilla ja iäkkäillä. Sen myrkky on kuitenkin selvästi Etelä-Amerikassa tavattaviaAraña marrón (Loxosceles rufescens) sukulaisiaan miedompaa (mm. Loxosceles reclusa, jonka purema voi aiheuttaa syvää ja laajaa kudosnekroosia ja kuolemantapauksiakin on runsaasti vuosittain). Helsingissä Luonnontieteellisen museon rakennuksessa elää tämän hämähäkin ainoa Suomessa esiintyvä sukulainen (ruskohämähäkki).

Tämä ruskea hämähäkki hakeutuu mielellään pimeisiin ja kosteisiin paikkoihin elinympäristössään luonnossa (kivien alle, puun koloihin jne.) ja niitä tavataan myös taloista sisätiloista. Sen ruumis on vain 1-2cm mittainen, mutta sillä on usean senttimetrin mittaiset raajat. Normaalisti se liikkuu ja saalistaa hämärän ja pimeän aikaan ja liikkuu vain vähän, jos lämpötila laskee matalammaksi kuin 15ºC. Sen suurinta esiintymisaikaa ovat touko-heinäkuu. Se ei ole aggressiivinen, mutta puremia tapahtuu, koska se hakeutuu mielellään piiloon sänkyjen petivaatteisiin tai vaatekaapeissa olevien vaatekappaleiden laskoksiin, jolloin tahaton kontakti ihmisen kanssa on mahdollinen ja uhattuna se puolustautuu puremalla. Näihin hämäriin paikkoihin se hakeutuu, koska se saalistaa odottamalla saalista ja hyökkäämällä sen kimppuun; se tekee vain harvoin seittejä.

Puremakohtaan kehittyy ensin kutinaa, jota seuraa nopeasti kivulias ihoreaktio, joka saattaa kestää jopa pidempään kuin päiviä. Kivun lisäksi puremakohtaan ja sen ympäristöön kehittyy rajumpi reaktio, jolle on tyypllistä seitsemän päivän ajan etenevä ihon tummuminen (punertava/lila väritys), joka johtaa vaihtelevan syvyiseen ja kokoiseen ihoalueen nekroosiin eli kuolioon, mutta yleensä vain pienelle alueelle, riippuen toki puremakohdasta. Syntyneen haavauman paraneminen kestää tyypillisesti viikkoja ja se umpeutuu vähitellen ihon arpimuodostuksen kautta. Tavallisesti tämän hämähäkin pureman aiheuttama ihonekroosi ei vaadi kuolioalueen revisiota eli puhdistelua lääkärin toimesta. Joskus harvemmin paikallisreaktion lisäksi esiintyy yleisoireita kuten lämpöilyä ja nivelkipuja.

Eurooppalaista Mustaleskeä (esp. Viuda negra europea, lat. Latrodectus tredecimguttatus) mustaleskiesiintyy koko Iberian niemimaalla. Se oleilee yleensä avoimilla paikoilla kuten kasvien lehdillä ja rungoilla tai kivien päällä. Väriltään se on kiiltävän musta ja usein sillä on punaisia täpliä ruumiissaan. Mustalesken myrkky on voimakkaasti neurotoksinen eli se on hermomyrkky, joka on kyllin voimakas tappamaan jopa pieniä nisäkkäitä kuten kaneja. Myrkyn vaikutus ja sen aiheuttama oireisto riippuu toki puremakohtaan ruiskutetun myrkyn määrästä, mutta myös vuodenajasta siten, että syksyisin myrkky on voimakkainta.

Pureman ensioireena on voimakas kipu (hermokipu) pistokohdassa ja laajemmallakin sen ympäristössä, esim. koko pureman saaneessa raajassa. Pikku hiljaa kipu laantuu ja kipualue voi muuttua puutuneeksi/ tunnottomaksi. Myöhemmin kipu voi yltyä uudelleen ja saattaa esiintyä spontaaneja purema-alueen lihassupistuksia ja yleisoireita kuten vatsan alueen lihaskramppeja, yleistyneitä lihasten supisteluja ja hengitysvaikeuksia. Lisäksi iholla näkyy usein punotusta sillä alueella, mihin myrkkyä on levinnyt.

Susihämähäkki (esp. Araña lobo, lat. Lycosa tarantula) on Euroopan suurin hämähäkkilaji ja kuuluu ns. juoksuhämähäkkien sukuun. Sen nimi Tarántula juontaa italialaiseen alueen nimeen,lycosa_tarantula mutta myöhemmin tätä eurooppalaista lajia on alettu kutsumaan susihämähäkiksi. Suvun nimi ”juoksuhämähäkki” tulee siitä, että nämä hämähäkit eivät käytä saalistukseen verkkoa, vaan juoksevat saaliinsa kiinni ja tappavat sen myrkyllä. Sillä on hurja ja pelottava maine, joka ei kuitenkaan vastaa oikeaa todellisuutta. Maineeseen on vaikuttanut sekä sen ulkonäkö että siihen liitetyt vanhat uskomukset ja kertomukset, joissa on jopa mystisiä piirteitä.

Susihämähäkki on arka ja yleensä se pakenee ihmistä. Se ruumis on kooltaan noin 2-3 cm ja raajat muutaman senttimetrin mittaiset. Se oleilee kivien väleissä ja kuopissa, joissa varsinkin naaras viettää suurimman osan ajastaan. Koiraat saalistavat ja liikkuvat pesää ympäröivällä alueella, jolloin ihminen tai lemmikkieläimet voivat joutua sen kanssa tekemisiin.

Susihämähäkin purema ei yleensä aiheuta vaarallisia reaktioita ihmiselle lukuun ottamatta tilanteita, joissa on kehittynyt allergia sen myrkylle. Sen purema vastaa suunnilleen ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaa reaktiota eli yleensä ilmenee paikallista voimakastakin polttavaa kipua ja kuumotusta sekä punotusta ja turvotusta puremakohdan ympärillä. Yleisoireita esiintyy hyvin harvoin.

Skorpionit

“Tavallinen” skorpioni (esp. Escorpión común, lat. Buthus occitanus) on kellertävä ja Buthus occitanusselkäpuoleltaan vähän tummempi, noin 8cm mittainen skorpioni, jolla on melko ohuet sakset. Se oleilee kivisillä ja kuivilla paikoilla ja se ei viihdy ollenkaan kosteassa ympäristössä. Tavallisen skorpionin myrkky ei ole hyvin voimakasta, joten se on merkittävästi vaarattomampi kuin amerikkalaiset ja afrikkalaiset sukulaisensa. Sen pisto on kuitenkin hyvin kivulias ja pistokohtaan voi kehittyä punotuksen ja turvotuksen lisäksi mustelmaa. Joskus harvoin reilumman altistuksen ollessa kyseessä voi ilmetä yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja lievää hengenahdistusta.

Espanjassa on myös toinen skorpionilaji, lat. Euscorpius flavicaudis.Euscorpius flavicaudis2 Se on pieni, muutaman senttimetrin mittainen, lähes musta skorpioni. Se elää maan koloissa ja liikkuu vain yöaikaan. Valoisaan aikaan sitä näkee harvoin. Se saalistaa väijymällä pesäaukkonsa tai muun piilopaikan suulla ja iskee saalistaan pistimellään. Sen myrkky on vielä tavallisen skorpionin myrkkyäkin heikompaa, ja ei yleensä aiheuta lieviä pistokohdan reaktioita voimakkaampaa haittaa ihmisille, ei lapsille tai iäkkäimmillekään.

Puremien ja pistojen hoito

Yleisesti kaikkien edellä mainittujen hämähäkkien ja skorpionien purema- ja pistoreaktiot voidaan hoitaa kotikonstein. Jos kyseessä ei ole pieni lapsi tai iäkäs ihminen, yleensä hoidoksi riittää purema- tai pistokohdan peseminen vedellä ja puhdistaminen antiseptisellä aineella. Kivun hoitona voi käyttää tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeno) tai paracetamolia. Paikallisreaktiota iholla voi pyrkiä lievittämään kylmähoidolla ja kortisonivoiteilla tai esim. Fenistil –voiteella. Avuksi voi ottaa myös suun kautta annosteltavan allergialääkkeen eli antihistamiinin (esim. desloratadina). Mikäli paikallisreaktio on ankara (ihon nekroosia eli haavauman ympärille alkaa muodostua huonon ihon aluetta/ mustumista), on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle tilanteen arvioimista varten. Mikäli yleisvointi huononee merkittävästi ja varsinkin nopeaan tahtiin (hengitysvaikeuksia, oksentelua tms.) tai henkilön tiedetään saaneen vastaavissa tilanteissa voimakkaita allergia- tai yliherkkyysreaktioita, on syytä hakeutua päivystyksellisesti sairaalan ensiapuun tai tilata ambulanssi. Pienten lasten ja iäkkäiden ihmisten kohdalla toimitaan luonnollisestikin erityistä varovaisuutta noudattaen.

Leave a Reply