Pitäiskö minulta tarkistaa “serppi”? Asiaa CRP:stä

CRP eli C-reaktiivinen proteiini, tuttavallisemmin “serppi”, on maksan tuottama ns. akuutin vaiheen valkuaisaine, jota käytetään nykyisellään hyväksi mm. elimistön tulehdustilan määrittämiseksi. Muita käyttötarkoituksiakin on, mutta tavallisimmin CRP otetaan, kun halutaan poissulkea esimerkiksi korkean kuumeen taustalta bakteerin aiheuttama tulehdus kuten keuhkokuume, munuaisaltaantulehdus tai ruusu.

Tästä linkistä pääset lukemaan Potilaan Lääkärilehden lyhyen artikkelin aiheeseen liittyen. Jutussa dosentti, sisätautilääkäri Robert Paul kertoo muutamia perusasioita C-reaktiivisesta proteiinista ja sen yleisimmistä käyttötarkoituksista.

Minulla on kotikäyntilaukussani ns. pikatesti CRP:n määrittelemiseksi paikan päällä. Mikäli diagnoosi voidaan varmistaa vain CRP -taso määrittämällä, voin tehdä sen koti- tai hotellikäynnin yhteydessä ottamastani verinäytteestä ja tuloksen saamme käyttöön muutamassa minuutissa. Laajempia verikokeita tarvittaessa käännymme toki lähimmän laboratorion puoleen.

 

Leave a Reply