Jalkojen turvotusta? (osa 2)

Tässä kirjoituksessaan ”JALKOJEN TURVOTUSTA?” fysioterapeutti Rami Kääriäinen kertoo fysioterapeutin näkökulmasta katsottuna joitakin tärkeitä näkökohtia alaraajojen turvotukseen liittyen. Hän antaa meille vinkkiä siitä, miten jokainen meistä voi itse ennaltaehkäistä turvotusta ja mitä voimme tehdä silloin jos turvotusta on ongelmaksi asti ja omat keinot eivät enää tunnu riittävän.

Rami työskentelee Fuengirolassa Medivital-klinikassa fysioterapeuttina ja hänen ominta työskentelyaluettansa ovat mm. kaikki tuki- ja liikuntaelimistön oireiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvät asiat, jonka moni Costa del Solilla asuva jo tietääkin. Hänen yhteystietonsa löytyvät Medivitalin nettisivuilta.

 

JALKOJEN TURVOTUSTA?

Turvotus syntyy, kun kudosten solujen välitilaan kertyy nestettä

Yleinen syy turvotukseen on laskimoiden vajaatoiminta, jossa alaraajojen laskimojärjestelmä ei pumppaa verta takaisin sydämeen yhtä tehokkaasti kuin normaalitilassa. Paine laskimoissa kasvaa ja ne alkavat tihkuttaa nestettä kudoksiin aiheuttaen turvotusta. Laskimoissa on läppiä, jotka edistävät veren paluuvirtauksen ja estävät veren takaisinvirtausta. Näiden lisäksi myös alaraajaturvotusalaraajan lihaksilla on iso rooli laskimoiden paluuvirtauksen ylläpidossa. Alaraajan lihasten ollessa heikot, lihaspumppu toimii vajaateholla kohottaen laskimopainetta, myös läpät voivat toimia normaalia heikommin. Painovoiman vaikutuksesta laskimot täyttyvät ja laajenevat, mikä näkyy turvotuksena.

Laskimoiden toiminta voi häiriintyä esimerkiksi laskimoläppien toiminnan heikkenemisen tai laskimolaajentumien eli suonikohjujen vuoksi, mutta lievään turvotukseen voi olla syynä myös seisomatyö tai pitkään paikoillaan, polvet koukussa, istuminen, vaikka laskimot olisivatkin terveet. Korkokengillä käveleminen taas heikentää ja kiristää pohkeiden lihaksia, josta voi aiheutua turvotusta. Lisäksi muun muassa ylipaino, raskaus ja kuukautiset voivat edesauttaa turvotuksen syntymistä. Laskimoläpät voivat olla myös synnynnäisesti heikkoja.

Pitkään paikallaan olo ja istuminen heikentää alaraaja verenkieroa ja lymfa- eli imunestekiertoa. Mikäli liikkuminen on rajoitettua ja tehotonta alaraajoille, jalat usein turpoavat ja tuntuvat väsyneiltä.

Liike on lääkettä

Liikuttaessa pohjelihakset toimivat lihaspumppuna tehostaen veren kuljetuksesta alaraajoista sydämeen päin. Pitkä liikkumattomuus heikentää lihaspumpun toimintaa ja laskimovirtausta. Laskimopaine kohoaa aiheuttaen turvotusta jaloissa. Myös laskimoiden seinämät veltostuvat ja laskimoläpät toimivat vajaalla teholla päästäen veren virtaamaan takaisinpäin.

Liikunta, terveellinen jalkine, tukipohjalliset, ja painesukat

Kävele oikein. Turvotusta tulisi ehkäistä oikeaoppisella säännöllisellä harjoittelulla, sekä käyttämällä painesukkia. Säännöllisen liikunnan ja kävelyn tekniikan merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä se pitää pohjelihasten pumppausvoimaa hyvänä. Ainoastaan tehokas, hyvätekniikka kävelyssä auttaa riittävästi, sillä mm. pohkeen lihasten tulee aktivoitua tehokkaasti.

Laadukkaat yksilölliset tukipohjalliset auttavat alaraajojen biomekaaniikassa, vähentäen virheasentoja, iskua ja ylikuormituksia. Suomalaisista jopa 50% kärsii jalkojen virheasennoista. Ennaltaehkäisy olisi siis tehokkainta. Yksilölliset toiminnalliset tukipohjalliset auttavat alaraajojen biomekaaniikassa, vähentäen virheasentoja, iskua ja ylikuormituksia. Virheasennot voivat vaikuttaa kineettisenketjun kautta alaraajoihin ja selkään saakka. Fysioterapeutit tutkivat alaraajat, biomekaaniikan ja arvioivat toiminnan kävelyssä, sekä muotoilevat sinulle yksilölliset tukipohjalliset.

Painesukat luokitellaan paineominaisuuden mukaan 1-3 luokkaan, joka tulee löytyä aina pakkauksesta. Terveydenhuollon ammattilaiset mittaavat yksilöllisesti painesukan koon jalkaasi. tukisukkaYleensä aamumitta on se jolloin jalat ovat turpeisimmillaan. Sukat kestävät yleensä vuosia, hyvin pestyinä. Painesukka toimii myös ennaltaehkäisyyn suonikohjujen syntyyn. Myös urheilijat käyttävät painesukkaa kovassa, tai pitkäänkestävässä rasituksessa. Lääkinnällisten painesukkien eli kompressiosukkien käyttö pitkää istuessa on erittäin suositeltavaa. Tutkimusten mukaan kompressiosukat, joissa on noin 10-20 mmHg:n paine (paineluokka I), ehkäisevät mm. pitkien lentomatkojen aikana syntyvää alaraajojen turvotusta, jalkojen väsymistä sekä syvien laskimotukosten syntymistä. Kaupoissa myydään monesti “lentosukkia” joista puuttuvat paineluokat, jolloin niillä ei ole kyseistä vaikutusta. Tarkista aina kun ostaessasi että tuotteessa on paineluokka I, II tai III.

Oikeanlaiset kengät: urheilun kävelyjalkine on paras. Totuttele uusiin kenkiin pienissä erissä. Hyvässä kävelykengässä on kantapää matalakorkoinen (3-5cm). Hyvin tukevassa nauhallisessa kävelykengässä on napakka kantakuppi, jäykkä pohja, sekä kiertojäykkyyttä löytyy myös. Kengän käressä tulee olla 1-1,5 cm tilaa, ja kenkä ei saa puristaa varpaita.

Vinkkejä jalkojen hyvinvointiin matkalle

– Liiku säännällisesti ennen matkustamista ja matkustamisen jälkeen!

– Hommaa mitatut painesukat, hyvät kengät ja tukipohjalliset!

– Jos liikunta on esteenä, käy fysioterapeutilla sähköhoidoissa. Fysikaalisilla hoidoilla voidaan vilkastuttaa verenkierto, lymfanestekierto, ja poitaa turvotusta alueellisesti. mm. DIDY, IF, ja elektrolymfa on käyttökelpoinen ennen ja jälkeen matkan.

– Istu ryhdikkäästi jalat lattiaa vasten, älä istu jalka toisen päällä.

– Juo riittävästi vettä, vähintään 2-3 l /päivässä. Mineraalivesi tai elektrolyytti- juomat ovat hyviä ja ehkäisevat myös lihaskramppeja.

– Vältä liiallista suolaisen ruoan tai kahvin ja alkoholin nauttimista (diureetit poistavat nestettä).

– Pukeudu vaatteisiin jotka eivät kiristä lonkista reisistä, jotta veri pääsee kulkemaan vapaasti alaraajoihin.

Yhteenvetona

Turvonneet, väsyneet jalat voivat aiheutua jalkojen laskimo-ongelmista, pitkästä paikallaan olosta tai kuumasta ilmasta. Pese jalat iltaisin viileällä tai kylmällä vedellä, sillä se ehkäisee turvotusta ja hankauksen aiheuttamaa ihon rasitusta. Turvotusta voi poistaa hieronnalla, lymfahieronnalla, fysikaalisilla hoidoilla (esim. DIDY, IF, elektrolymfa), painesukilla sekä pitämällä jalkoja kohoasennossa puolisen tuntia sekä pumppaamaala nilkkoja koukkuun-suoraksi reippaasti 20 kertaa/joka tunti. Jalkojen turvotuksen hoitoon tarkoitettujen valmisteiden säännöllisellä käytöllä voi kokeilla ehkäistä oireilua jo ennalta. Alaraajojen ylirasitustilojen välttämiseksi voi käyttää terveellisiä kävelykenkiä sekä yksilöllisiä tukipohjallisia.Väsyneille jaloille ja virkistämiseen voi kokeilla kylmägeelejä tai – voiteita. Pinnallisten verisuonitukosten hoitoon on reseptivapaana saatavilla voidetta, joka rauhoittaa tulehdusta ja vähentää turvotusta. Pitkillä lento- ja automatkoilla myös painesukkien eli tukisukkien käyttö helpottaa jalkojen turvotusta.

Milloin lääkäriin?

Sairauksista sydämen vajaatoiminta sekä maksa- ja munuaissairaudet voivat oireilla jalkojen turvotuksena. Osa lääkkeistä voi myös aiheuttaa turvotusta. Äkillinen ja toispuoleinen jalkojen turvotus voi olla merkki laskimoveritulpasta, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Jos turvotukseen liittyy punoitusta ja kuumotusta tai kipua, vaatii lääkärin arviota.

Fysioterapeutti Rami Kääriäinen

 

Leave a Reply