Maha jatkuvasti sekaisin?

Erilaiset mahavaivat ovat tuttuja lähes jokaiselle meistä. Usein ne ovat ohimeneviä ja niihin löytyy helppo ja yksiselitteinen selitys edellisillan runsaista ja pitkäksi venähtäneistä grillipartyista, muutamaa päivää aiemmin sairastetusta mahataudista, mansikanpoiminnan yhteydessä nautituista lukemattomista maistiaisista ja niin edelleen. Toisinaan mahavaiva kestää pitkään ja aiheuttaa merkittävää haittaa jokapäiväiseen elämään; yöunet häiriintyvät, ostosreissua joutuu miettimään saatavilla olevien wc-tilojen mukaan, kipuilu saa aikaan mielenmaailmassa vakaviin syihin johtavia ajatusketjuja ja huolestuneet ajatukset saavat mielessä alaa. Näissä ärtynyt suolipitkittyneissä mahavaivatilanteissa on syytä pysähtyä miettimään mistä on kyse. Taustalta löytyy joskus syitä, jotka täytyy hoitaa asianmukaisesti. Näitä ovat mm. keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet (colitis ulserosa, Crohnin tauti), mahahaava, eräät aineenvaihdunta-sairaudet (mm. kilpirauhasen toiminnanhäiriöt) ja toki myös erilaiset mahasuolikanavan ja vatsaontelon muiden elimien ja kudosten pahanlaatuiset kasvaimet. Vähemmän vakavia mutta joskus erittäinkin hankalia oireita aiheuttavia syitä ovat mm. ruokatorven refluksitauti, mahakatarri ja laktoosi-intoleranssi ja harvinaisempana esimerkiksi ruoka-aineallergiat.

Kun edellä mainittuja syitä on mietitty ja tarvittaessa poissuljettu laboratorio-, tähystys- ja kuvantamistutkimuksin, diagnoosiksi saattaa seuloutua toiminnallinen mahavaiva, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä. Tästä linkistä löytyvässä Potilaan Lääkärilehden artikkelissa Reijo Laatikainen (THM, ravitsemusterapeutti/ BoostOn Oy, Lääkärikeskus Aava) ja Markku Hillilä (LT, erikoislääkäri/ HYKS, gastroenterologian klinikka) kertovat ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoidosta. Artikkelista löytyy myös linkki, josta pääset katsomaan valokuvin havainnollistettua Suomen oloihin sovellettua ärtyvän suolen oireyhtymän ateriamallia.

Leave a Reply