Rokotukset ulkomaanreissulla – mitä tarvitaan missäkin maassa?

Monissa maissa tartuntatautitilanne on merkittävästi erilainen Suomeen nähden. Monet Suomesta jo käytännössä kadonneet tartuntataudit ovat arkipäivää joissakin toisissa maissa ja esimerkiksi tropiikissa on monia sairauksia, joita levittävät hyönteiset eivät meidän pakkastalvista selviä, joten kyseistä sairauttakaan ei meillä esiinny.

vacunaciónTästä linkistä voit tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ajankohtaisen suosituksen kunkin maan tilanteesta rokotuksiin ja infektiotauteihin liittyen.

Esimerkkinä Aurinkorannikon (Espanjan) tilanne, Kaikille suositeltava rokotesuoja: dT (kurkkumätä-jäykkäkouristus) ja MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko), jotka kuuluvatkin suomalaiseen rokotusohjelmaan. Rokotusten osalta on syytä muistaa mahdollinen tehosterokotteen tarve, esim. Espanjan osalta tarvitaan tehoste dT-rokotukseen jos edellisestä rokotekerrasta on kulunut yli 10 vuotta. MPR:n osalta tehostetta ei tarvita. Lisäksi riskinarvion perusteella harkittavaksi suositellaan rokotesuoja hepatiitti A ja hepatiitti B, joiden suhteen normaalisti lomaileva turisti voi olla Espanjassa rauhallisin mielin ilman rokotesuojaakin.

 

 

Leave a Reply