Lennon jälkeen pohkeessa kipua ja jaloissa turvotusta – voisiko se olla laskimotukos?

Lentoyhtiöt tehostavat toimintaansa tulostaan maksimoidakseen. Tähän pyritään monin tavoin, ja yksi keinoista on se, että matkustamoon lisätään istumapaikkoja, jolloin jalkatila vähenee.

Lennon jälkeen jalkoja särkee ja turvottaa pitkän istumisen jäljiltä, selkäkin on jumissa. Eipä se ole mikään ihme useamman tunnin ahtaassa tilassa paikallaan istumisen jälkeen. Ja joskus vaiva jatkuu vielä seuraavana päivänäkin, sekään ei ole tavatonta. Mutta onko syytä huolestua jos oireet jatkuvat pidempään? Voisiko kyseessä kuitenkin olla laskimotukos – tai tarkemmin sanottuna alaraajan syvien laskimoiden tukos? Mikä altistaa laskimotukokselle, onko minulla näitä riskitekijöitä?

Laskimotukos-kuva

Tästä linkistä löytyvässä Suomen Lääkäriliiton julkaisemassa Potilaan Lääkärilehden artikkelissa keuhkolääkäri Kirsi Laasila kertoo syvän laskimotukoksen riskitekijöistä, tunnistamisesta ja hoidosta ja antaa vinkkejä siihen milloin sitä olisi syytä epäillä itsellä.

Joissakin tilanteissa syvän laskimotukoksen olemassaoloa tai -olemattomuutta ei pysty oireiden tai oman päättelyn perusteella toteamaan, vaan siihen tarvitaan lääkärin arvion lisäksi verikoetta ja/tai ultraäänitutkimusta. Näitä tutkimuksia on saatavilla nykyään lähes kaikista terveydenhuollon päivystyspisteistä joissa työskentelee lääkäreitä, niin Suomessa kuin täällä Aurinkorannikolla Espanjassakin.

Leave a Reply