Nivelrikon hoito – mitä voin tehdä itse?

Tässä kirjoituksessaan “NIVELRIKON ENSISIJAINEN HOITO ON LÄÄKKEETÖNTÄ” fysioterapeutti Rami Kääriäinen ja fysioterapiaopiskelija Anna Kantonen kertovat nivelrikosta ja siitä miten itse kukin meistä voi vaikuttaa sen kulkuun ja oireisiin. Nivelrikon ärtymisvaiheissa voidaan joutua nivelen rauhoittamiseksi turvautumaan myös lääkkeellisiin hoitoihin kuten kuurina otettaviin tulehduskipulääkkeisiin tai nivelensisäisiin kortisonipistoksiin. Hankalimmassa tapauksessa ainoana auttavana konstina on tekonivelleikkaus. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin lääkkeetön hoito.

Rami työskentelee Fuengirolassa Medivital-klinikassa fysioterapeuttina ja hänen ominta työskentelyaluettansa ovat mm. kaikki tuki- ja liikuntaelimistön oireiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvät asiat, jonka moni Costa del Solilla asuva jo tietääkin. Hänen yhteystietonsa löytyvät Medivitalin nettisivuilta.

NIVELRIKON ENSISIJAINEN HOITO ON LÄÄKKEETÖNTÄ

Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelsairaus, jonka oireita ovat jomottava kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Nivelrikossa nivelten pintaa peittävä sileä rusto alkaa rappeuta, joka näkyy nivelraon kaventumisena. Nivelrikon hoito koostuu mm. liike- ja liikuntaharjoittelusta, joissa esimerkiksi fysioterapeutit voivat auttaa.

Nivel on kahden luun välinen liikkeitä salliva liitos, jossa kumpaakin luunpäätä peittää nivelrusto ja luusta toiseen ulottuva nivelnestettä erittävä nivelpussi. Nivelruston tehtävänä on suojata luiden päitä ja toimia nivelen liukupintana. Nivelrikko aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin. Nivelrikolle tyypillistä on rustopinnan vaurioituminen ja nivelruston osittainen häviäminen nivelpinnoilta. Nivelmuutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Nivelrikon oireita ovat jomottava kipu, joka pahenee liikkuessa ja helpottuu levossa, nivelet ovat etenkin aamuisin jäykkiä ja liikkeelle lähteminen on hankalaa esimerkiksi istumisen jälkeen. Sairauden edetessä nivelkipu muuttuu jatkuvaksi ja vaivaa myös öisin.

Nivelrikon taustalla saattaa olla altistavia geenejä ja se on osittain periytyvää. Yksi tärkeimpiä riskitekijöitä on kuitenkin ikääntyminen, koska nivelrusto heikentyy iän myötä. Emme voi vaikuttaa perimäämme tai ikääntymiseen, mutta on tärkeää vaikuttaa muihin suuriin riskitekijöihin, joita ovat lihavuus, työkuormitus, kehon virheasennot ja nivelvammat. Jos nivelrikko on jo syntynyt, on sen asianmukainen hoito tärkeää. Nivelrikon hoidossa fysioterapeutit ovat ammattilaisia.

Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Ensisijaisen tärkeää on liikunta ja lepo, laihdutus sekä liikehoidot. Nivelrikon ensisijainen hoito on siis lääkkeetöntä. Nivelrikon hoito perustuu tavoitteisiin, joita ovat kivun hallinta ja lievittäminen, liikkumiskyvyn ylläpito, nivelten liikkuvuuden ja lihasvoiman parantaminen. Myös kehon virheasennot ovat yksi nivelrikon riskitekijä, joihin fysioterapeutit puuttuvat. Fysioterapeutti ohjaa työergonomiassa ja virheasentojen korjaamisessa. Tärkeää on, että nivelrikkoa sairastava ihminen säilyttää koti-, työ- ja sosiaalisen aktiivisuutensa ja henkinen vointi säilyy hyvänä ja mieli positiivisena.

Etenkin lonkka- ja polviartroosissa tärkeää on lihasvoimaharjoittelu, koska vahvat lihakset tukevat huonokuntoisia niveliä. Lonkan ja polvennivelrikossa tärkeintä on vahvistaa erityisesti pakaralihaksia sekä etureisiä ja takareisiä. Harjoitteet tehdään molemmille jaloille, vaikka vain toisessa olisi artroosi. Kipu saattaa aluksi rajoittaa harjoittelua, mutta harjoittelu aloitetaan aina pienistä liikkeistä. Venyttely on tärkeää harjoittelun jälkeen sekä lihaskipujen helpottamiseksi että nivelliikkuvuuden ylläpitoon. Alaraajojen päälihasryhmät eli etu- ja takareidet sekä pakaralihakset ovat hyvä venytellä päivittäin. Yleiskunnon kehittäminen on myös nivelrikon hoidon perusta. Nivelrikko potilaalle suositeltavia lajeja ovat pyöräily, kävely ja uinti. Lajit, joissa niveliin ei kohdistu voimakkaita iskuja tai kiertoliikkeitä, ovat sopivia nivelrikkoiselle. Liikunnan vastapainona on tärkeää muistaa lepo. Liian suuresta harjoittelun määrästä merkkinä ovat nivelen lisääntynyt turvotus ja useita tunteja kestävä pahentunut nivelkipu. Fysioterapeutit osaavat neuvoa yksilöllisesti spesifit liikkeet ja niiden oikeaoppisen suoritustavan, mutta oma aktiivisuus on hyvin tärkeää hoidon onnistumisen kannalta.

Painonhallinta on ensisijaisen tärkeää, koska ylipaino kuormittaa turhaan niveliä. Laihduttamisessa on tärkeää vähäenerginen ruokavalio, joka sisältää monipuolisesti tarvittavia ravintoaineita. Hyvä ruokavalio koostuu luonnollisista ja tuoreista raaka-aineista, jotka sisältävät välttämättömiä ravintoaineita keholle ja etenkin nivelille. Nivelrusto ja nivelneste tarvitsevat ravitsemuksen tehostamista, jotta kuntoutus onnistuu. Nivelruston aineenvaihdunta on saatava kuntoon. Vähäenergisen, mutta monipuolisen ravinnon tukena voi käyttää luontaistuotteita ja on hyvä huolehtia riittävästä vitamiinien saannista. Muun muassa D-vitamiini pitää huolta immuunipuolustuksesta ja säätelee solujen kasvua. D-vitamiinin imeytymisessä apuna voi olla ubikinonientsyymi niminen luontaistuote. Ubikinonientsyymi auttaa D-vitamiinin kulkeutumisessa soluun. Liikettä tarvitaan kuitenkin aina, jotta aineenvaihdunta toimii ja ravitoaineet imeytyvät. Liike on kuin pumppu, joka pumppaa ravintoaineita nivelrustoon ja pitää aineenvaihdunnan toiminnassa.

Nivelrikkoharjoitteet Rami
Kuva: Alaraajonen harjoittelun ohjanta niveliä ylikuormittamatta ja säilyttämällä hyvän polvi-varvas linjauksen = motorinen kontrolli

Liikunnan lisäksi hoitoon voidaan yhdistää fysikaalisia hoitoja, joiden käyttöön apua saa fysioterapeuteilta. Kun nivelessä on tulehdus, sähköhoidot ja kylmähoidot soveltuvat kivun hoitoon ja turvotuksen vähentämiseen. Lämpöhoitoa voi kokeilla ei-tulehduksellisessa vaiheessa. Lämpö rentouttaa lihaksia ja vaikuttaa kudosten venyvyyteen. Sähkökipuhoidot soveltuvat etenkin polven nivelrikon hoitoon. Esimerkiksi TENS- sähkövirta voi lievittää kipua ja parantaa toimintakykyä. Manuaalisesta terapiasta yhdistettynä liikeharjoitteisiin voi olla apua. Pehmytkudosta ja niveltä mobilisoimalla voidaan pitää yllä nivelliikkuvuutta ja lieventää kipua.

Anna Kantonen, Fysioterapiaopiskelija

Rami Kääriäinen, Fysioterapeutti

 

 

 

 

Leave a Reply