Matkailijan sairastuminen Espanjassa – mihin hoitoon ja kuka maksaa?

Espanjassa lomaillessa tarvitsemaansa sairaanhoitoa voi saada “kolmella kortilla”: luottokortilla, eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai matkavakuutuskortilla.

luottokortti     Eurooppalainen sairaanhoitokortti    matkavakuutuskortti

Luottokortti tarkoittaa tässä sitä, että hoitoon pääsee Espanjassa sekä julkisen että yksityisen sairaanhoidon palveluihin maksamalla kustannukset itse joko käteisellä tai luottokortilla, joka tietysti on selvä asia missä tahansa. 

Jos kuulut Suomessa sairausvakuutusjärjestelmän piiriin eli sinulla on ns. KELA-kortti, olet oikeutettu saamaan myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kortti oikeuttaa lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon oleskeltaessa tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, siis myös Espanjassa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan siellä. Kortilla sinun tulisi saada hoito kaikissa julkisen sairaanhoidon pisteissä (terveyskeskukset, sairaalat) samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi eli tässä tapauksessa Espanjan kansallisen järjestelmän mukaisesti. Kortti on voimassa 2v (jonka jälkeen se on anottava uudelleen) ja sitä voit käyttää ainoastaan tilapäisen oleskelun aikana. Jos Espanjaan jää asumaan pidemmäksi aikaa (ilman määrättyjä rajattuja olosuhteita kuten työskentelyä lähetettynä työntekijänä), henkilö ns. putoaa pois Suomen sosiaalivakuutuksen piiristä ja eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole enää voimassa. Lisätietoa aiheeseen Kelan ja Euroopan Komission nettisivuilta.

Hoitoa voit saada myös hankkimasi matkavakuutuksen perusteella, jolloin voit hakeutua yksityisen sairaanhoitojärjestelmän piiriin. Joidenkin suurempien lääkäriasemien, sairaaloiden ja  klinikkaketjujen ja vakuutusyhtiöiden välillä on voimassa suoraveloitusjärjestelmä, jolloin sinun ei tarvitse käsitellä rahaa vaan lasku menee suoraan vakuutusyhtiölle Mikäli tällaista järjestelmää ei ole kuten yleensä tilanne on, maksat hoidon palveluntuottajalle ja haet korvauksen jälkikäteen vakuutusyhtiöltäsi. Matkavakuutus toimii lähes poikkeuksetta (mikäli vakuutukseen ei liity erityisehtoja) olipa kyseessä klinikka, sairaala tai lääkärin kotikäynti. Yksinkertaista vastaanottokäyntiä mittavampia toimia vaativan sairastumisen tai vamman sattuessa on syytä olla yhteydessä vakuutusyhtiöön ja varmistaa vetukäteen ennen hoitoja vakuutuksen kattavuus ko. tilanteessa.

Lisätietoa aiheeseen löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettikirjastosta.

 

 

Leave a Reply